dinsdag 3 mei 2016

Hyacinthoides hispanica


Heb je ooit ergens in het najaar de moeite gedaan om de kleine bolletjes van de Spaanse boshyacint in de grond te steken? Dan geven ze jou dat vandaag dubbel en dik terug met een frisse toets in de tuin.  

Hyacinthoides hispanica wordt zo'n 35 centimeter hoog en bloeit op flink rechtop staande steeltjes.  Daarin verschilt deze stinzenplant met de gewone boshyacint (Hyacinthoides non-scripta), waarvan de steeltjes doorbuigen. Ze bloeit bij mij al een tweetal weken, en in principe gaat dat tot in juni door. Ik hou het meest van de zachtroze variant, maar je hebt ze ook in het wit, lila en vooral in het blauw.

Je plant zo'n 15 stuks per vierkante meter, maar dat mogen er ook minder zijn.  Want omdat ze verwilderen kan je ze dan jaar na jaar met meer zien opduiken. Officieel horen ze thuis in een wat schaduwrijke omgeving. Van nature groeien ze namelijk in het bos onder de bomen. Hier staan ze echter in plantvakken in het terras. Onbeschut in volle zon. Moeilijk kan je dit juweeltje dan ook niet noemen ...