dinsdag 17 mei 2016

detuinontwerper.be : Project "Donkie & Froefroe"



Dit is het tweede project dat erg te lijden heeft gehad onder de regenweken van maart en april. De tuin was zo mogelijk nog drassiger dan die van Project "De Pillecyn", en er moesten honderden haagplantjes de grond in : meidoorn, veldesdoorn, beuk en kamperfoelie. De laatste staan in pot en konden nog wel wachten. Maar de eerste drie moesten er voor het knoppen in, en dat werd een race tegen de tijd.

Bij de aanleg van de hagen moest de tuinaannemer werken in een modderbad. De machines reden zich voortdurend vast. De haagjes staan nog steeds schots en scheef, omdat ze de weken erna gewoon wegzakten. Maar er komen nog paaltjes en draad om ze weer mooi recht te krijgen.

En dan kregen we plots erg warm weer, en droogte. De modderkorst droogde zichzelf op tot beton. Een hard, gespleten maanlandschap. Of hoe een tuinaannemer de speelbal kan zijn van de weersomstandigheden. Alles werd opnieuw gefreesd om te kunnen inzaaien. Ondertussen zijn ook de wintergroene hagen aangeplant, en zijn de andere haagjes in knop gekomen. De eerste tekenen van groen in een nieuwe tuin. Nu nog wachten tot het gras doorkomt... 

Op de plantenzones moet zo snel mogelijk houtschors komen, zodat de grond eronder minder extreem opdroogt en het bodemleven zijn werk kan doen. Zelf kan ik nu de tweede fase beginnen voorbereiden en op zoek gaan naar geschikte beplanting voor de verschillende tuindelen.