dinsdag 10 mei 2016

Rhododendron 'Cunningham's White'


De laatste dagen heeft de tuin zo'n enorme sprong gemaakt. De beukenhaag stond op één dag bijna helemaal groen, de oranjebloesem vult plots de tuin met zijn hemelse geur, de akeleien reiken ineens verrassend hoog en tonen hun eerste bloemblaadjes. Maar als ik er één plant moet uitkiezen die deze week alle aandacht verdient, dan is het toch deze oude dame.

'Cunningham White' is een Rhododendron hybride, verkregen door kruising van Rhododendron caucasicum x ponticum 'Album'. Voor de bloemen open gaan zijn ze lichtroze in hun knop, daarna vol wit. De combinatie van beide kleuren vind ik wonderlijk subtiel, en nu staat deze Rhododendron dan ook op zijn mooist. Als alle knoppen open zijn, is hij enkel nog wit. Al zorgen de kleine geelbruine vlekjes ook dan nog voor een bijzonder element.

Deze cultivar wordt zo'n anderhalve meter breed en hoog, en heeft langwerpig, donkergroen blad. Rhododendron houdt van gefilterd licht, niet van een hete middagzon.  En van zure grond. Maar 'Cunningham White' groeit ook op minder zure gronden, en is daarom breder toe te passen. Een echte aanrader.