dinsdag 31 mei 2016

Aquilegia vulgaris


De wilde akelei is een vaste plant die zeker niet in je border mag ontbreken. En daar zijn verschillende redenen voor. Om te beginnen is het een vroege bloeier, die al vroeg in mei het vuurwerk geeft waarvoor je normaal tot de zomer moet wachten. Er staat al heel wat in bloei vandaag, maar de meeste vaste planten gaan toch nog niet deze overtuigende proportie aannemen.

Aquilegia heeft prachtige bloemen, in heel uiteenlopende vormen en kleuren. Op de foto's zie je 'Ruby Port' en 'Nora Barlow', met pomponachtige bloemen. Bijen en vlinders zijn er dol op. Omdat de akelei zich graag uitzaait en zich eenvoudig kruist, krijg je spontaan nieuwe kleurencombinaties. Dat is lekker spannend, tenzij je rigoureus op kleur aan het werken bent. Ik moet er eerlijkheidshalve ook bijzeggen dat dat uitzaaien belangrijk is, omdat de plant op zich nogal kort leeft.

 

Al even bijzonder als de bloemen van deze akelei, is het blad. Dit is blauwgroen, en bestaat uit drie grote lobben. Het blad zit aan de basis van de plant, aan een dun steeltje, waardoor het al vroeg in het voorjaar de grond sierlijk bedenkt. De bloemen steken er dan op hun hoge stengels bovenuit.

Tenslotte is het een gemakkelijke plant. Die geen volle zon hoeft, en die het ook in halfschaduw goed doet. Hij kan zowel tegen vocht als tegen droogte, en is dus helemaal niet veeleisend in standplaats.