dinsdag 2 augustus 2016

Cyclamen hederifolium


Toen we twee weken geleden thuis kwamen van vakantie, waren we flink ongerust over wat we in de tuin te zien zouden krijgen.  We herinnerden ons vorig jaar, ons bezoekje aan de cardioloog na die pijnlijke confrontatie met het metershoge onkruid.  Wel, dit jaar viel het mee. Ondanks of dankzij de massa's regen in juni en de eerste week van juli.  Maar vooral dankzij de mulchlaag die ik deze winter en lente had aangebracht.

En dan wandel je door je tuin, een prettig weerzien en in feite toch wel een mooie troost als je het zeetje of de bergen achter jou hebt moeten laten.  Je meet de schade op, de hoogte van het gras en ... een schoonheid die je niet meteen had verwacht.

Onder de treurwilg stonden enkele cyclamen in bloei.  Ik had er vorige herfst vier witte en vier roze gepland, om te testen of ze het onder een volwassen en water-verslindende wilg zouden redden.  Check it yourself !!!  In september hol ik dus naar het plantencentrum en koop ik een volledige achterbank bij elkaar om de rest van dit tuindeel royaal vol te planten.

Cyclamen hederifolium of Cyclamen neapolitanum, de Napolitaanse cyclaam.  Zij bloeit voor er blad aan komt en is het mooist in grotere groepen.  Op kalkhoudende leemgronden doet zij het geweldig.  Op andere gronden kan je haar een handje helpen door compost of bladaarde met kalk door de bodem te mengen.  Voor de rest heb je er geen omzien naar, en hoef je er enkel van te genieten.