dinsdag 5 april 2016

Ribes sanguineum


De rode ribes of siertrosbes, zie je vandaag overal in bloei staan. Vaak staat er ook Forsythia in de buurt en dat geeft toch wel een bijzonder kleureneffect. Combinaties met Magnolia, Clematis of Anemone Blanda zijn iets stijlvoller. Zelf ben ik een grote fan van variĆ«teiten met lichtroze bloesems. Andere tuiniers verkiezen misschien eerder de felroze cultivars of de witte bloeiers. 

Deze heester heeft een mooie rechte groeiwijze, wordt zo'n twee tot drie meter groot, en even breed. Het is een echte topper voor in een romantische cottage tuin. Het is een erg gewone jongen, eenvoudig in onderhoud, zeer winterhard en hij doet het op elke grondsoort. Maar met zure grond doe je hem net iets meer plezier. 

Ribes sanguineum verliest zijn aromatische blad in de winter en bloeit van maart tot april op tweejarig hout. Dat betekent dat je hem best meteen na de bloei snoeit. De jonge scheuten die datzelfde jaar nog uitlopen, zullen volgend jaar weer bloemen dragen. Bij de snoei knip je elk jaar 1/3 van de oude takken enkele centimeters boven de grond af. Als je dat niet doet, ga je doorheen de jaren minder bloemen krijgen.