dinsdag 19 april 2016

detuinontwerper.be : Project "De Pillecyn"



We hebben een zachte, maar erg natte winter achter de rug. Twee van mijn ontwerpen hebben weken gewacht op de aanleg. Allebei natte tuinen, waar je tot aan je enkel inzakte. Allebei nood aan een drainage, en maar hopen dat het eindelijk eens lang genoeg ging stoppen met regenen. Vooral voor de aanplant met kale wortel begon de tijd te dringen.

Voor Project "De Pillecyn" was het de voorbije week dan toch zover. De wonderboys van Bermaco hebben alles uitgegraven en een nieuwe drainage gestoken. En de grond verrijkt en weer luchtig gemaakt. Omdat er geen verharding in het ontwerp zat, kon daarna meteen aangeplant worden. We hebben samen alle planten gezet volgens plan, en links en rechts wat bijgestuurd als dat het effect ten goede kwam.

Als basis een Taxushaag, die vandaag nog een verzameling kleine kerstboompjes lijkt. Zowel voor- als achteraan is er hoogte gecreĆ«erd met Fagus zuilen. De Buxus en Ilex zorgen dan weer voor een formele toets, die wordt verzacht door de vaste planten. Heuchera, Anemonen, Geraniums, Sanguisorba, Echinops, Verbena en Agastache. De dwergwilg heb ik op verzoek van de opdrachtgevers vervangen door hun kerselaar, die in pot stond. Samen met de Exochorda zal deze in de vroege lente de tuin sieren met bloesems. 

De meeste plantjes zijn nog petieterig. Daarom is de boomschors nog erg dominant. Maar de komende weken kan alles flink wat bijgroeien. Deze zomer zal de tuin er al wat volgroeider uitzien, en voor het volle effect gaan we een jaartje of drie geduld moeten hebben.