dinsdag 15 maart 2016

Oudolf Hummelo



Waw, wat een boek! Wat een ongelofelijk wonderlijk boek!

Noel Kingsbury is journalist, wetenschapper en tuinontwerper en publiceerde samen met Oudolf al enkele boeken. En deze keer schreef hij een echte klepper. Driehonderd pagina's lang ben ik van de planeet geweest. Of net op de planeet, diep dwalend door Piet Oudolfs "geïdealiseerde natuur".

Dit is geen tuinboek, maar een levensverhaal. Het verhaal van een gepassioneerde "plantsman" en zijn straffe madam. Van hun moeilijke jaren, hun boeiende pad, tot aan de sterrenstatus die Piet Oudolf vandaag in zijn kunst en métier heeft bereikt.

Het is een boek over een generatie trendsetters, Piet Oudolf, Rob Leopold, Henk Gerritsen, Ton ter Linden, ... Nederlanders die de eeuwenoude Engelse dominantie in de tuinkunst wisten te doorbreken en de agenda van de komende jaren bepaalden.

En het is een boek over een uiterst fragiele kunstvorm. Waarbij de kunstenaar met levende materie aan de slag gaat. Waarbij zijn vakmanschap een verbond tracht te sluiten met de grillen van de natuur. Waarbij hij een immense sculptuur creëert die blijvend evolueert, verrast en ontroert.

Het is een lijvig boek, maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken. Het is goed geschreven, het verhaal sleept je mee, en het is rijkelijk voorzien van schitterende foto's.