dinsdag 1 september 2015

Tuinontwerp voor de kleine tuin



Is een kleine tuin niet het meest uitdagend voor elke tuinontwerper? Meer dan in een grote tuin moet je keuzes maken. Schrappen wat niet past. Om zo tot de essentie te komen.

Over die essentie kunnen we natuurlijk een boompje opzetten. We willen een voldoende groot terras, eventueel nog een tweede zitplaats achteraan en zo is de beschikbare ruimte bijna opgebruikt. Enkele schaarse borders moeten dan voor het verhoopte wonder zorgen.

Daar worstel ik mee. En dus begin ik met volle moed aan elk tuinboek over de kleine tuin. Op zoek naar kleine tuinen met karakter. Met een ziel.



In "Tuinontwerp voor de kleine tuin" presenteert Caroline Tilston 14 kleine tuinen. Sommige van deze tuinen zijn naar mijn smaak karakterloos (8, 9 & 11), steriel (1, 4 & 6) of overdreven trendy (10). Maar de andere helft van de tuinen in dit boek zijn zeker boeiend (3 & 12), avontuurlijk (5 & 14) of zelfs overdadig te noemen (2, 7 & 14). Omdat smaken verschillen en je niet voor iedereen goed kan doen, vind ik Carolines selectie zeker de moeite waard. Bovendien krijg je bij elke tuin een grondplan en worden de relevante keuzes duidelijk toegelicht op een aparte foto.

Caroline Tilston heeft een laagdrempelig boek samengesteld voor het grote publiek. Het gaat niet zo diep, maar wel erg breed : makkelijke planten, schaduwplanten, groenblijvers, klimmers, tropische planten, dierenleven, kleurschema's, water in de tuin, verlichting, muurbekleding, vlonders, tuinmeubels, speeltuigen, sculpturen, potten, ... Bij elke tuin zoemt ze even in op een ander aspect.