dinsdag 29 september 2015

detuinontwerper.be : Project "Plankenberg"



De opdrachtgevers hebben een lange, smalle stadstuin, waarin achteraan een houten atelier zal worden gebouwd. Voor hen een ideaal moment om ook de tuin in een nieuw kleedje te steken. Zij wensen een ecologische tuin, met inheemse planten, een natuurlijke uitstraling en aandacht voor vogels en insecten. Met de vraag om een kind- en budgetvriendelijk ontwerp op te leveren.

Naast de vorm van de tuin, zorgen ook de hoge zijgebouwen voor een koker. De koterij rechts achteraan is niet gezellig te noemen en ook de oude betonnen scheiding vraagt een ingreep.



Om het koker-effect te doorbreken, breng ik in de tuin zelf wat hoogte. Halverwege komt een speelse pergola en rechts achteraan worden dezelfde houten balken als aandachtspunt herhaald.  

De pergola verdeelt de tuin in twee kamers, maar blijft voldoende doorzichtig. De voorste tuinkamer bestaat uit een terras waar het gezin buiten kan eten. Als er bezoek is, kan op het grasveld de tafel worden uitgebreid. Een grote border scheidt de zitruimte van de woning en de zijmuren, en zorgt voor een knus effect.

De pergola is in feite een modulair speeltuig, waaraan je een schommel, klimtouw of andere avontuurlijke zaken kan bevestigen.  Je kan er ook een klimmer op laten groeien. De balk rechts vooraan is uitneembaar, zodat je een bredere doorgang hebt als dat nodig is. 




De achterste tuinkamer is avontuurlijk, met enkele boompjes, een haag voor de vogels en een zitbank. Achter de pergola is de trampoline ingegraven. Later kan hier een kleine vijver van worden gemaakt. De houten balken achteraan geven op natuurlijke wijze een kunstig effect en leiden de aandacht af van de schuur bij de buur. Als we er gaatjes in boren, toveren we ze om in een insectenhotel en brengen ook zij leven in de tuin.

De betonnen scheiding aan de rechterkant gaan we niet vervangen. Zij wordt afwisselend bekleed met hout (link met het atelier) en klimplanten. Een goed keuze van klimplanten kan ook hier doorheen de seizoenen een boeiende tuin opleveren.