dinsdag 28 april 2015

Exochorda macrantha 'The Bride'



We zitten volop in de bloesems en als ik door de tuin loop zijn er heel wat redenen om in mijn pen te kruipen. Vandaag kies ik voor onze meest uitbundige bloeier, ook al is zij minder groot dan de concurrentie.

Exochorda macrantha groeit van oorsprong tegen hellingen aan in China. Bij ons is slechts één variant gekend : 'The Bride'. Dit pareltje is op dit moment inderdaad een echte bruid. Het is een extreem rijke bloeier en de vele witte bloemen hangen als een sluier om haar heen. In onze tuin geeft zij al weken het beste van zichzelf.

De bloemknoppen doen denken aan parels, en daar haalt deze jongedame haar Nederlandse benaming: parelstruik. Zij houdt van een licht zure grond en staat graag in het zonnetje (welke bruid doet dat niet). Zorg voor een goed doorlatende grond, zeker als je haar in een pot plaatst, want ze houdt niet van natte voeten. 




Om jaar na jaar een mooie bloei te houden, moet je de parelstruik regelmatig verjongen. Dat doe je door vanaf het derde jaar elk jaar één derde van de oude takken te verwijderen. Snoeien doe je best kort na de bloei, want in de winter snoei je de bloemknoppen mee weg. 

De bruid heeft de neiging nogal los te groeien. De mijne daarentegen heeft een boomvorm, met dubbele stam. Ik heb er wat het raden naar of de vorige eigenaars haar zo gesnoeid hebben, of dat ik eerder een familielid van haar in de tuin heb : Exochorda racemosa 'Niagara' bijvoorbeeld. Alweer een naam die de overvloedige bloei in de verf zet. Deze  laatste bloeit echter meer opgaand en dus blijf ik erbij dat onze bruid ook echt een bruid is.