dinsdag 14 april 2015

Prunus serrulata : bloesems uit Hasselt



Op deze eerste foto zie je de Prunus lannesiana Wils. 'Plena', die opvalt door zijn hangende bloesems. Je vindt hem amper terug op het internet, maar kan hem vandaag wel in levenden lijve bewonderen in de Japanse Tuin in Hasselt.  Daar wordt hij aangeprezen onder zijn Japanse naam Prunus "Yaeno-Oshima".

Als je van Japanse kerselaar houdt - en wie doet dat niet - spring dan meteen in de auto, want hun fragiele bloesems staan er volop in bloei. Sommigen staan nog in hun knop, maar je moet al stalen zenuwen hebben om geduldig op hen te wachten, want dan loop je het risico dat de vroege vogels al uitgebloeid zijn (of je woont gewoon in Hasselt en neemt een abonnement). 

 

Wat maakt deze bomen zo geliefd? Hun subtiele schoonheid? Feit dat ze de lente inluiden? De vergankelijkheid achter hun kortstondige spektakel? 

De favoriete sierkers bij ons is de Prunus serrulata. Deze is meestal op stam geënt. Hij is niet zo veeleisend naar grond (best wel kalkrijk) en onderhoud, maar wordt in principe iets te groot voor in de gemiddelde tuin.

De bloemblaadjes zijn wit of lichtroze. Wit combineert sowieso eenvoudig, maar zelf ben ik een grote fan van roze prunus naast de gele bloemetjes van de al even vroegbloeiende Forsythia.