dinsdag 7 april 2015

detuinontwerper.be : Flowers in da city

Zeker in een stadstuin hebben we behoefte aan groen en vlinders.

       

In deze stadstuin van 8 op 10 is een deel van de kaarten al gelegd. Met name de fundering voor het tuinhuis, de stabilisé voor het terras en het gewapend beton van de waterput. Soms komt een mens nu eenmaal te laat ;-)

Tuinwensen van de opdrachtgevers: voldoende speelruimte voor de kinderen, een diervriendelijke planten- en bloementuin, vogelvoederplaats en insectenhotel, een druivelaar, en een kleine moestuin om de kinderen groene vingers mee te geven.


Dat vind ik een mooie uitdaging waar ik met plezier mijn hoofd over breek. Stadstuinen hebben het voordeel overzichtelijk te zijn en je kan er echt wonderen in verrichten...

In dit gebalanceerde ontwerp liggen terras en gazon in één lijn en vormen zo een speelveld van 8m op 4m. De kinderen kunnen er tegen een balletje trappen, je kan er ook een schommel of trampoline op kwijt.  

De rest van de tuin krijgt weelderige borders. De border achteraan camoufleert de schuine achtermuur en het boompje zorgt voor hoogte naast het tuinhuis. Hier kan ook een vogelvoederplaats komen. Tussen deze border en het tuinhuis toch een extra terras, proper en voldoende breed om de deur naar buiten open te laten draaien.

De rechterborder is het kloppende hart van de tuin. Het pad naar achter wordt onderbroken door dunne grasstroken en zowel links als rechts van het pad een rijke beplanting. Het tuinhuis wordt geïntegreerd door een druivelaar, die mooi in het zonnetje staat. En een verhoogde moestuintafel wordt over het deksel van de waterput geplaatst.

De linkermuur maken we groen met een klimop, die in de herfst mooi verkleurt en die een nestplaats voor vogels biedt.