dinsdag 3 oktober 2017

detuinontwerper.be : Project "Less is More"


               

Het eerste ontwerp is klaar. Ik ben met de achtertuin begonnen, omdat hier de belangrijkste keuzes moeten worden gemaakt. En deze zullen worden doorgetrokken naar de voortuin en zijtuinen. 

Basisidee van het ontwerp zijn de grasvolumes, in een strak geometrisch schema. Het gazon ligt in het verlengde van het terras. Een laag gras volgt dezelfde lijnen in de lengte, maar snijdt de tuin achteraan in een diagonaal. Dit creƫert spanning en diepte. Het hoogste gras vormt dan weer een diagonaal in de lengte-richting.

Zowel het hoge gras als drie kleine bomen onttrekken het tuinhuis aan het zicht. Dit tuinhuis staat halverwege de tuin, op de wettelijke afstand tot de perceelgrens. Door het daar te plaatsen, blijft er voldoende ruimte achter het tuinhuis en verliest de tuin zijn diepte niet. Achter het tuinhuis is plaats voorzien voor de composthoop. 

Het lage gras achteraan de tuin is net hoog genoeg om het pad achter de tuin (lees : het onkruid dat daar groeit) te camoufleren en laag genoeg om een open zicht te behouden. Drie dwergpopulieren in deze zone zorgen dan weer voor aansluiting met het bos achteraan. Door dit perspectief gaat de tuin mooi op in het landschap.