dinsdag 19 september 2017

De mooiste grassen voor de tuin

 


Ondertussen is het duidelijk dat in mijn nieuwe project siergrassen een centrale rol zullen spelen. Ik heb al vaker grassen toegepast in combinatie met andere planten, maar nu zal de basis van de tuin uit grote mono-vakken van siergras bestaan. Dat betekent grote aantallen en een dominant effect. Dus moet mijn keuze "first-time-right" zijn.

Stress in de fles dus. Want ik vind mijn basiskennis hiervoor niet voldoende. En dus dringend tijd om enkele standaardwerken te consulteren. Onlangs heb ik na lang zoeken tweedehands een klassieker op de kop kunnen tikken (al hing er wel een stevig prijskaartje aan). Maar daarover later meer.

Want het eerste grassenboek dat ik de voorbije week heb verslonden is pas recent uitgekomen. "De mooiste grassen voor de tuin", van Tinneke Provoost en Laurence Machiels. Laurence Machiels is groenjournaliste, en ik beleef al jaren veel plezier aan haar columns in Tuinseizoen. Tinneke Provoost kende ik niet. Ze heeft een gespecialiseerde grassen kwekerij. De Grashalm, in Kortemark. Samen hebben ze een top-boek gemaakt!

Het eerste deel van het boek toont allerlei tuinen waarin grassen centraal staan. Verschillende tuintypes en verschillende toepassingen. Dan krijg je een honderdtal grassen-fiches. Van elk gras leer je de basiskenmerken, de ideale standplaats, het gewenste onderhoud en krijg je nog enkele relevante tips. In een laatste hoofdstuk wordt er heel erg praktisch ingegaan op hoe je met jouw grassen in jouw eigen tuin moet omgaan.

Als je zelf ook wat meer wil weten over grassen, moet je niet twijfelen. Het boek is erg toegankelijk, gestructureerd, rijk gedocumenteerd en geeft je een brede basis. Dit wordt een nieuwe klassieker...