dinsdag 28 maart 2017

Spiraea japonica 'Firelight'


Hoewel heel wat bomen en heesters nog even wachten en het zekere voor het onzekere nemen, is Spiraea japonica al voluit in blad geschoten.  Enkele weken geleden kwamen de eerste knoopjes tevoorschijn en vandaag zijn enkele bladeren al volledig volgroeid.

Vorige zomer heb ik drie nieuwe exemplaren uitgezet, in het gefilterde licht onder onze krulwilg. Eén ervan, de cultivar 'Firelight', omwille van zijn bijzondere bladkleur. Het jonge blad is namelijk bronskleurig, met een rood hart.  Het verzacht het dorre blad van de beukenhaag erachter. In de zomer zal het blad geel tot geelgroen kleuren en daarmee extra diepte aan de border geven. En in de herfst verkleurt het dan tot roodpaars.

Spiraea japonica is een informele plant, voor in een landelijk opgevatte tuin.  Ik hou wel van zijn ongekunstelde spontaneïteit.  Je geraakt er altijd wel eentje kwijt in jouw tuin, want er zijn heel wat kleinere exemplaren.  'Firelight' wordt bijvoorbeeld maar zo'n meter op een meter groot. Bovendien moet je hem na een aantal jaren elke lente verjongen. Dat doe je door één derde van de oude takken tot op de basis terug te snoeien. Ten laatste tegen eind maart, begin april, want hij bloeit op het nieuwe hout dat dan zal ontstaan.