dinsdag 3 januari 2017

Nandina domestica


Ondanks zijn naam is 'Hemelse bamboe' geen bamboe, maar een gewone heester. Of beter : een bijzondere heester. Dat begint al met zijn groeiwijze. Hij groeit mooi rechtop, en geeft een verticaal gevoel. Dan is er de wonderlijke bladkleur : roze in de lente, groen in de zomer, en een herfstverkleuring met oranje, gele en roodpaarse tinten. Vervolgens de grote bloempluimen die bijen, vlinders en insecten lokken. Dan de helderrode bessen, die in de herfst aan de plant komen, maar soms een hele winter jouw tuin opfleuren.  En tenslotte is hij ook nog eens wintergroen.

Nandina domestica komt uit China en Japan, waar hij blijkbaar vaak gebruikt werd rondom tempels.  Zo'n 200 jaar geleden stuurde de Engelsman William Kerr een exemplaar naar London, maar om strenge winters te overleven werd hij vooral in serres geplaatst.  Deze reputatie volgt hem nog steeds een beetje, waardoor hij nog niet volop in onze tuinen wordt gebruikt.  Hij haalt echter makkelijk -12° en waarschijnlijk nog lager.  Geef hem dus gewoon wat mulch als winterbescherming en zorg ervoor dat hij niet te veel koude wind vangt. 

Hij wordt zo'n 180 cm hoog en 100 cm breed.  Het liefst staat hij in het zonnetje, maar halfschaduw werkt ook prima.  Hij voelt zich thuis in de meeste grondsoorten, als ze maar voldoende doorlatend zijn.  Na de ergste vorstperiode kan je hem snoeien, maar vaak hoeft dat niet. De oudste takken kan je tot bij de grond afknippen.