dinsdag 24 januari 2017

detuinontwerper.be : Project "Facelift"


         

Toen ik de tuin enkele weken na mijn eerste bezoek weer zag, schrok ik hoe kaal hij geworden was. Daarom stelde ik de opdrachtgevers voor om de tuin vanuit een winterstructuur te ontwerpen : minder vaste planten, meer heesters en een goede verhouding wintergroene planten.

De opdrachtgevers vroegen wel om de seizoenen te blijven zien. Om voldoende bloemen te voorzien voor bijen, vlinders en insecten. En ze een wilden een geurige tuin. Zo kwam het uiteindelijke beplantingsplan tot stand.

Bijna alle planten in het ontwerp geuren heerlijk.  Ilex, Sarcococca, Ceanothus, Choisya, Mahonia, Azalea, Festuca, Epimedium, Ophiopogon en Helleborus zijn wintergroen. Fothergilla, Spiraea, Mahonia, Nandina en Hakonechloa zorgen voor herfstkleuren. De bloeiperiode is over het gehele jaar verspreid, met Actaea en Anemone in de herfst en Mahonia, Sarcococca en Helleborus in de winter. Sedum, Phlomis en de bladverliezende heesters zorgen voor een wintersilhouet. Sarcococca, Mahonia en Nandina zorgen voor bessen, en de bestaande Chaenomeles produceert geurige, kwee-achtige vruchten.