dinsdag 20 september 2016

Eupatorium rugosum


De twee vaste plantenborders in project "Donkie & Froefroe" hebben in hun eerste levensjaar geen onvergetelijke indruk gemaakt. Een natte juni, een grond die zichzelf nog moet zetten na het verwijderen van heel wat steenpuin, en heelder families wilde konijnen die handig misbruik maken van het kleine hartje van de opdrachtgevers.

Maar ook als het totaalplaatje er nog niet staat, kan je toch al genieten van de details. Lysimachia ephemerum doet het goed, Achillea millefolium, Gaura Lindheimeri (wie had dat anders verwacht) en Eupatorium rugosum.

Die laatste ziet opvallend groen voor de "Chocolate" cultivar die ik had voorzien, en is nog lang niet zo bossig als hij hoort te zijn. Maar zijn bloempjes zijn wonderlijk mooi en hij trekt tientallen dagpauwogen aan.

Leverkruid, of koninginnenkruid, is een hoge plant die makkelijk één meter haalt.  Hij is oersterk, en heeft zijn moeilijke start meteen genomen. Hij staat graag wat vochtig, en bloeit van augustus tot oktober. Je knipt hem na de winter terug.