dinsdag 2 februari 2016

Cornus sericea 'Flaviramea'


Toen ik daarstraks op de parking uit mijn wagen stapte, regende het voor de vierde dag op rij. De lucht was grijs en somber. Veel kleur was er niet te bespeuren. Tot ik deze massa gele twijgen zag. Ze vingen amper zonlicht, en toch zien ze er schitterend uit. Je mag je er zelf een beeld bij vormen, wat ze te bieden hebben op een zonnige winterdag.

Canadese kornoelje heeft als wetenschappelijke naam Cornus sericea. Maar je vindt hem ook onder zijn synoniem Cornus stolonifera. Het is een gemakkelijke plant, die niet kieskeurig is naar grondsoort en standplaats.

In de zomer vind ik hem weinig toevoegen, met een blinkend groen blad, zonder noemenswaardige vorm en dofwitte bloemen van mei tot juni. Daarom plaats je hem best wat meer op de achtergrond in jouw tuin. In de herfst krijg je een mooie oranjerode verkleuring. En in de winter, als de beplanting ervoor transparanter is geworden, creëert deze kornoelje dus een prachtige decor van gele twijgen.

Hiervoor moet je wel de groei van jonge twijgen blijven bevorderen, door de takken na hun derde jaar tot op de grond weg te snoeien. Elk jaar één derde wegsnoeien en je krijgt dit magistrale effect.