dinsdag 26 januari 2016

detuinontwerper.be : Project "Donkie & Froefroe"


De eerste schets voor dit project besprak ik enkele weken geleden. Vraag was toen vooral om dit 50 meter lange tuindeel voldoende huiselijk te krijgen. Door voor hoogte te zorgen, en door in tuinkamers te denken.

 

Deze schetsen geven een beeld van de structuur die de tuin gaat krijgen. Structuur wordt bepaald door verharding, paden, hagen en bomen of heesters. De bruine zones zijn nog leeg, en worden in een tweede fase verder opgevuld, vooral met vaste planten.

Je kan dit vergelijken met een woning waar de muren, deuren en de trap de ruggengraat vormen. En ook de basis van haar persoonlijkheid. De meubels, gordijnen en persoonlijke spullen vullen die persoonlijkheid verder aan.

Hoe wordt deze tuin nu opgebouwd? Aan de westzijde een toegangspoort, met daarachter een grasveld en een solitaire judasboom (Cercis siliquastrum). Rechts daarvan de hoofdtuin, waarbij een haagstructuur voor privacy naar de serre zorgt. Dan een sobere tussenkamer, tussen beuken zuilen.  Een tweede grasveld met een haagblok van veldesdoorn (Acer campestre) en daarvoor een sculptuur zorgen voor een sacrale beleving. Tenslotte de meest oostelijke tuinkamer, die de hoofdtuin spiegelt. 

Binnen enkele weken starten we met de aanplant, waarna ik in tweede fase de borders met vaste planten zal uittekenen.