dinsdag 5 januari 2016

Natuurlijk paard houden (2)



Welke planten selecteer je nu best als je paarden, ezels of pony's wilt houden, en welke planten moet je absoluut vermijden? In het boek staan enkele goede tips, en extra info vind je ook op http://www.vlaamspaardenloket.be/nl/themas/Paardenwelzijn-gezondheid-en-verzorging.

Ik ga even verder op de natuurlijke omheining van vorige week. Ideaal is een meidoornhaag. Je kan ook gaan voor braamstruiken, wilde appel of rozenbottel. Zij bevatten verschillende sporenelementen en vitaminen waar deze dieren baat bij hebben. Bovendien kunnen zij hier vrolijk tegenaan schurken en evolueert de haag met de seizoenen, waardoor het dieet varieert en de geest van jouw dieren wordt gestimuleerd. Let bij een natuurlijke omheining wel goed op dat zich geen doorgang vormt, en gebruik schriklint om eventuele zwakke plekken te laten herstellen.

Plaats binnen de omheining op de weide enkele boompjes om het gezellig te maken, maar ook om aan te knabbelen : beuk, hazelaar, wilg of iets meer exotisch : een Japanse notenboom (Ginkgo biloba). Geef deze boompjes wel even bescherming tot ze voldoende aangeslagen zijn.




Daarnaast planten en kruiden als wilgenroosje, witte waterkers, valeriaan, munt, kamille, pimpernel, cichorei en duizendblad. En vergeet ook sommige onkruiden niet : klaver, kleefkruid, brandnetel, madeliefjes en vooral paardenbloemen. Two dandelions a day, keep the doctor away!

Giftig voor paarden, ezels en pony's zijn taxus, rododendron, klimop, distels, varens, kruiskruid en nachtschade. En heb je een eik in de tuin, dan moet die er uit. Tenzij je bereid bent elke ochtend alle eikels te rapen...