dinsdag 8 december 2015

Callicarpa bodinieri


Misschien heb je je onlangs nog afgevraagd welke plant zulke bijzondere paarse bessen draagt. Misschien weet je het gewoon. Of - héél misschien - is hij je nog niet opgevallen. Ik heb het over de 'schoonvrucht', in de volksmond ook wel 'paarse bessenplant' genoemd. Geen van beide namen lijken me vergezocht. 

Callicarpa is een plant voor het najaar. In de zomer valt hij weinig op. Critici vinden hem dan ronduit saai. Zelfs wanneer hij van juni tot augustus bloeit, doet hij dat bescheiden in kleine schermen van lila bloemetjes. Daarna vormen zich de bessen, die van grijs naar paars verkleuren.




En dan begint dus de pret. Eerst krijgt het blad een mooie verkleuring, en dit tot laat in de herfst. Dan nemen de bessen over. Zij geven al een mooi contrast bij het frisgroene blad, maar komen pas helemaal tot hun recht op de kale wintertakken. Doordat de bessen erg bitter zijn, vinden de vogels ze maar niets en blijven ze tot laat in het najaar hangen. 

Callicarpa wordt zo'n twee meter hoog en staat graag in goed gedraineerde, humusrijke grond. Voor de rest is het een eenvoudige struik. Hij houdt van zon of lichte schaduw. Snoeien hoeft niet, en doe je enkel om hem vorm te geven. Hij is doorgaans vrij van plagen en ziektes. En doordat hij zichzelf bestuift, heb je geen tweede plant nodig om van zijn bessen te genieten. Makkelijk toch?