dinsdag 29 september 2015

detuinontwerper.be : Project "Plankenberg"



De opdrachtgevers hebben een lange, smalle stadstuin, waarin achteraan een houten atelier zal worden gebouwd. Voor hen een ideaal moment om ook de tuin in een nieuw kleedje te steken. Zij wensen een ecologische tuin, met inheemse planten, een natuurlijke uitstraling en aandacht voor vogels en insecten. Met de vraag om een kind- en budgetvriendelijk ontwerp op te leveren.

Naast de vorm van de tuin, zorgen ook de hoge zijgebouwen voor een koker. De koterij rechts achteraan is niet gezellig te noemen en ook de oude betonnen scheiding vraagt een ingreep.



Om het koker-effect te doorbreken, breng ik in de tuin zelf wat hoogte. Halverwege komt een speelse pergola en rechts achteraan worden dezelfde houten balken als aandachtspunt herhaald.  

De pergola verdeelt de tuin in twee kamers, maar blijft voldoende doorzichtig. De voorste tuinkamer bestaat uit een terras waar het gezin buiten kan eten. Als er bezoek is, kan op het grasveld de tafel worden uitgebreid. Een grote border scheidt de zitruimte van de woning en de zijmuren, en zorgt voor een knus effect.

De pergola is in feite een modulair speeltuig, waaraan je een schommel, klimtouw of andere avontuurlijke zaken kan bevestigen.  Je kan er ook een klimmer op laten groeien. De balk rechts vooraan is uitneembaar, zodat je een bredere doorgang hebt als dat nodig is. 




De achterste tuinkamer is avontuurlijk, met enkele boompjes, een haag voor de vogels en een zitbank. Achter de pergola is de trampoline ingegraven. Later kan hier een kleine vijver van worden gemaakt. De houten balken achteraan geven op natuurlijke wijze een kunstig effect en leiden de aandacht af van de schuur bij de buur. Als we er gaatjes in boren, toveren we ze om in een insectenhotel en brengen ook zij leven in de tuin.

De betonnen scheiding aan de rechterkant gaan we niet vervangen. Zij wordt afwisselend bekleed met hout (link met het atelier) en klimplanten. Een goed keuze van klimplanten kan ook hier doorheen de seizoenen een boeiende tuin opleveren.


dinsdag 22 september 2015

Hibiscus syriacus



Tuinhibiscus is een klassieker, zelfs ietwat oubollig zou ik durven zeggen. En daardoor soms stevig onderschat. Want in feite is deze heester een echte topper. Ik geef je graag 5 argumenten om hem meteen in huis te halen.

1. Hij is erg gemakkelijk en weinig veeleisend naar standplaats. Al zijn een luchtige en waterdoorlatende grond een pluspunt, en blijft zijn blad bij getemperd zonlicht wel langer fris.

2. Je kan hem erg creatief toepassen. Als struik, hoog en smal of breed gesnoeid. Of als romantische haag. Mijn overbuur heeft er in zijn voortuin zelfs een charmant boompje uit gehaald


 

3. Het is een rijke en langdurige bloeier. In mijn tuin geeft hij al enkele weken vuurwerk, en het einde zit er nog niet aan te komen.

4. Bijen en hommels zijn er dol op en brengen extra leven in jouw tuin. Grappig om zien hoe ze helemaal wit bepoederd geraken van het stuifmeel (foto hierboven).

5. Hij verliest dan wel zijn bladeren, maar niet zijn streken. Met zijn zaaddoosjes draagt hij bij tot een subtiel wintersilhouet. 

Oordeel zelf. Te klassiek of terecht een klassieker? Een vraag waar ik niet licht zou over gaan...



dinsdag 15 september 2015

Lanscap-Notch



Vandaag geen bijzondere plant centraal, maar een bedrijfsbezoek bij de concurrentie. Al denk ik niet dat 'dé tuininrichters' van Lanscap in mij ooit een grote concurrent zullen zien...

Zij zijn al jaren actief in tuinontwerp, -aanleg en -onderhoud en hebben een eigen plantenkwekerij. En vanavond openen ze hun park van 4 hectare groot, in samenwerking met verhardingsspecialist Notch.

Deze bescheiden tuinontwerper is uitgenodigd voor de officiële opening. Met de belofte van adembenemend en uniek in de Benelux. Bij dat laatste heb ik mijn twijfels, aangezien de Tuinen van Appeltern ook in de Benelux gesitueerd zijn (maar wel behoorlijk ver rijden voor mij).

De website is in elk geval veelbelovend, en ik rijd vanavond dan ook met erg veel zin naar Herenthout. Om inspiratie op te doen in de demotuinen, de mogelijkheden in verharding te bekijken en te genieten van de vele planten. Ongetwijfeld de moeite waard!

dinsdag 8 september 2015

Verbena bonariensis


Vandaag zet ik een vaste plant in de kijker, die deze aandacht in feite niet echt meer nodig heeft.  Want hij is al flink in de mode. 

Sinds vorige jaar staat hij ook in onze tuin. We hadden een grote bloembak met enkel voorjaarsbloeiers, maar op het einde van de zomer was die niet meer om aan te zien. Dus kocht ik drie kleine Verbena's om de bak weer op te vrolijken. Met succes.

Toen ik de bak deze lente onkruidvrij wilde maken, vond ik heel wat kleine blaadjes die leken op onze Verbena. Wat frisser groen, en ook wat breder, maar duidelijk verwant. Ik heb voorzichtig vijf zaailingen in een pot bewaard tot ik er een andere bestemming voor had. En na de aanleg van onze oprit kwamen ze als  tijdelijke oplossing in de cirkelvormige border terecht (daar komt in het najaar een Magnolia). 

 
Wat vinden jullie van het resultaat? Verbena bonariensis is een weefplant. Hij weeft zich doorheen andere planten in jouw border, en creëert zo een geheel.  Mijn toepassing hier is dan ook wat onorthodox. Niet echt fijnzinnig. Maar deze vrolijke jongens zijn het eerste plaatje dat ik zie als onze tuinpoort open gaat, en ik ben altijd weer in de wolken. 

Zoals mijn verhaal illustreert is het een vrij gemakkelijke plant. Voor sommigen misschien een woekeraar. Hij is wat vorstgevoelig, maar zaait zichzelf eenvoudig weer uit. Deze kleintjes kan je in het begin van het tuinseizoen verwijderen waar je ze niet hebben wilt. Dat is snel en eenvoudig gebeurd.

Verbena bonariensis heeft de wat eigenaardige Nederlandse naam "IJzerhard". Dat komt omdat de ruw behaarde vierkante stengels behoorlijk stevig zijn. Doordat deze stengels kaal zijn, heeft de plant een erg fijne architectuur. IJzerhard bloeit van de vroege zomer tot ver in oktober, met lila bloemschermen. Hij trekt veel vlinders en bijen aan, en dat maakt hem vandaag mee zo populair.




dinsdag 1 september 2015

Tuinontwerp voor de kleine tuin



Is een kleine tuin niet het meest uitdagend voor elke tuinontwerper? Meer dan in een grote tuin moet je keuzes maken. Schrappen wat niet past. Om zo tot de essentie te komen.

Over die essentie kunnen we natuurlijk een boompje opzetten. We willen een voldoende groot terras, eventueel nog een tweede zitplaats achteraan en zo is de beschikbare ruimte bijna opgebruikt. Enkele schaarse borders moeten dan voor het verhoopte wonder zorgen.

Daar worstel ik mee. En dus begin ik met volle moed aan elk tuinboek over de kleine tuin. Op zoek naar kleine tuinen met karakter. Met een ziel.



In "Tuinontwerp voor de kleine tuin" presenteert Caroline Tilston 14 kleine tuinen. Sommige van deze tuinen zijn naar mijn smaak karakterloos (8, 9 & 11), steriel (1, 4 & 6) of overdreven trendy (10). Maar de andere helft van de tuinen in dit boek zijn zeker boeiend (3 & 12), avontuurlijk (5 & 14) of zelfs overdadig te noemen (2, 7 & 14). Omdat smaken verschillen en je niet voor iedereen goed kan doen, vind ik Carolines selectie zeker de moeite waard. Bovendien krijg je bij elke tuin een grondplan en worden de relevante keuzes duidelijk toegelicht op een aparte foto.

Caroline Tilston heeft een laagdrempelig boek samengesteld voor het grote publiek. Het gaat niet zo diep, maar wel erg breed : makkelijke planten, schaduwplanten, groenblijvers, klimmers, tropische planten, dierenleven, kleurschema's, water in de tuin, verlichting, muurbekleding, vlonders, tuinmeubels, speeltuigen, sculpturen, potten, ... Bij elke tuin zoemt ze even in op een ander aspect.