dinsdag 11 augustus 2015

Tuinontwerpers Thuis



Net  een heerlijke, ontspannende vakantie achter de rug, en dan leest een mens al eens een goed boek.  In Tuinontwerpers Thuis, presenteert Noël Kingsbury de persoonlijke tuinen van 25 gerenommeerde tuinontwerpers. En dat levert een erg boeiend en inspirerend boek op.

Want thuis kunnen deze creatievelingen zich eens echt goed uitleven, en dan ben ik toch erg benieuwd wat ze daarmee doen. Het antwoord op deze vraag verschilt natuurlijk van ontwerper tot ontwerper, maar allemaal hebben ze één ding gemeen : hun passie voor planten.

Je vindt in dit boek dan ook weinig trendy tuinen, geen buitenkeukens en loungesets. Geen Vietnamese hardsteen, padoek terras of cortenstalen constructies. Maar wel een overdaad aan planten, in alle mogelijke combinaties, die zij thuis uitproberen om later toe te passen bij hun klanten.

Voor mij was het lezen van dit boek een hele verademing. Ik heb net vijf jaargangen van het tijdschrift "Tuinontwerp" (on)verteerd, en een reportage van de recente Chelsea Flower Show. Die gaven me het oncomfortabele gevoel dat tegenwoordig elke tuin een buitenkamer hoort te zijn en elke tuinontwerper een interieurarchitect. De meest ingenieuze constructies en materialen passeren de revue, en ach - oh ja - we zijn het groen vergeten - dus heb ik hier nog een buxus of een siergras geplaatst...

Niets van dit al bij 's werelds grootste tuinontwerpers, die schilderen met planten en de natuur met een grote strik errond in jouw tuin brengen. Elk van hen beschrijft zijn visie, toont zijn tuin en vertelt over zijn favoriete planten van het moment.

Het boek brengt je van Engeland naar de VS en Brazilië, naar Zweden en Nederland. Noël Kingsbury is zelf een succesvol tuinontwerper, onderzoeker en auteur en kent deze beroepsgroep als zijn eigen broekzak. Zijn keuze van 25 ontwerpers is uiteraard erg persoonlijk, en het spreekt voor zich dat zijn eigen landgenoten goed vertegenwoordigd zijn. Maar wat tot nadenken stemt is dat Nederland met 4 ontwerpers erg wordt gewaardeerd, terwijl België uitblinkt door zijn afwezigheid.