dinsdag 31 oktober 2017

detuinontwerper.be : Project "Less is More"


Na de achtertuin heb ik nu ook een ontwerp voor de voortuin klaar. Op vraag van de opdrachtgevers heb ik het ontwerp strak en eenvoudig gehouden. 

Het basisidee van de achtertuin wordt consequent doorgetrokken en ook de beplanting wordt herhaald. De bestaande hagen aan de buitenzijde blijven behouden, met daarbinnen een decor van hoog en middelhoog gras, en een lagere beplanting bij het gangpad.

De opdrachtgevers vroegen me waarom ik het hoge gras aan de straatkant heb geplaatst. Een boeiende vraag, in feite. Deze voortuin is ontworpen voor de eigenaars, en niet voor toevallige passanten. Het huis ligt in een straat waar de meeste mensen toch vooral met de wagen passeren. En zo kies ik vooral voor privacy en een groene achtergrond voor de andere beplanting waar je vanuit de woning op kijkt. 

Een variant toont de opdrachtgevers een rijkere beplanting met enkele bloemen. Maar daar leerden ze vooral uit dat hun initiële vraag naar een sobere tuin hen ook echt het meeste ligt.


dinsdag 17 oktober 2017

Prachtig gras



Je ziet al aan de kwaliteit van de foto dat ik hier geen recente uitgave ga bespreken. Enkele weken geleden liet ik al even vallen dat ik in de Tuinen van Mien Ruys een tweedehands exemplaar van Prachtig Gras op de kop had weten tikken. Ik was al maanden op zoek naar het boek, maar het wordt blijkbaar niet meer gedrukt. En dus was ik zo blij als een kind met dit gelukkig toeval.

Piet Oudolf en Michael King schreven dit standaard werk in 1996, en er kwam een tweede versie uit in 2004. De cover die je hier ziet is van de eerste editie.

Ik hou zelf wel van een beetje theorie, en vind de inleiding van dit boek dan ook ijzersterk. Je leert er wat een gras precies is, wat deze plantengroep zo uniek maakt en hoe deze pioniersplant in de moeilijkste omstandigheden zijn plaats verwerft en de bodem vruchtbaar en leefbaar maakt. Je leert ook het onderscheid tussen echte grassen en russen (waaronder Luzula) of cypergrassen (waaronder Carex). Back to the basics ...

Maar het boek is meer dan een botanische encyclopedie. Het is vooral een klassieker door de veelzijdige toepassingen die het toont van grassen in de moderne tuinkunst. Van gazon, over bodembedekkers, solitaire grassen, bordersamenstellingen tot potplanten. De ontelbare combinaties met andere planten en de bijdrage van het gras in elk seizoen. Want laten we nooit vergeten dat Piet Oudolf één van de eersten was die ons leerde ontdekken dat ook het verdorde wintersilhouet van een plant zijn esthetische waarde heeft.

Zoals je van een echt standaardwerk mag verwachten, eindigt het boek met een uitgebreide lijst van plantbeschrijvingen. Al zijn deze ondertussen soms gedateerd (kunnen de auteurs eraan doen dan zoveel van deze planten ondertussen herbenoemd zijn?) Voor deze beschrijvingen ben je daarom vandaag beter af met het boek van Tinneke Provoost en Laurence Machiels.

dinsdag 3 oktober 2017

detuinontwerper.be : Project "Less is More"


               

Het eerste ontwerp is klaar. Ik ben met de achtertuin begonnen, omdat hier de belangrijkste keuzes moeten worden gemaakt. En deze zullen worden doorgetrokken naar de voortuin en zijtuinen. 

Basisidee van het ontwerp zijn de grasvolumes, in een strak geometrisch schema. Het gazon ligt in het verlengde van het terras. Een laag gras volgt dezelfde lijnen in de lengte, maar snijdt de tuin achteraan in een diagonaal. Dit creëert spanning en diepte. Het hoogste gras vormt dan weer een diagonaal in de lengte-richting.

Zowel het hoge gras als drie kleine bomen onttrekken het tuinhuis aan het zicht. Dit tuinhuis staat halverwege de tuin, op de wettelijke afstand tot de perceelgrens. Door het daar te plaatsen, blijft er voldoende ruimte achter het tuinhuis en verliest de tuin zijn diepte niet. Achter het tuinhuis is plaats voorzien voor de composthoop. 

Het lage gras achteraan de tuin is net hoog genoeg om het pad achter de tuin (lees : het onkruid dat daar groeit) te camoufleren en laag genoeg om een open zicht te behouden. Drie dwergpopulieren in deze zone zorgen dan weer voor aansluiting met het bos achteraan. Door dit perspectief gaat de tuin mooi op in het landschap.