dinsdag 22 november 2016

detuinontwerper.be : Project "Ayako Rokkaku"

                     


Het eerste ontwerp voor deze tuin vertrekt van een strak grondplan met een frivool element : de lage, ovale haag verdeelt de tuin in een binnen- en buitenzone, maar verbindt ook voor- en achtertuin met elkaar. Ze contrasteert met de rechte lijnen van de woning.  De verhoudingen zullen wel nog wat worden bijgestuurd om achteraan meer gazon te creëren.

De oprit blijft een open, toegankelijke ruimte.  De garagepoort gaat breder open dan ik dacht, dus daar ga ik de beplanting nog moeten aanpassen.  De rest van de tuin wordt afgesloten door een beukenhaag met sobere poortjes, om de hond des huizes op het perceel te houden.  Het hek vooraan werd voorgesteld om passanten een blik op de rijke beplanting te geven, maar wordt niet behouden uit privacy-overwegingen.

 

In de achtertuin is rechts achteraan een tweede terras getekend, om te eten in de avondzon. Het tuinhuis aan de overzijde is strak en verwijst naar het schrijnwerk van de woning. Achter het tuinhuis ligt een zonnige hoek waar de moestuin komt.

Twee wijzigingen aan het bouwplan moeten ook nog verwerkt worden in de volgende versie  :
1. Rond de woning komt een kiezelstrook om de crepi te beschermen
2. Het terras aan de woning wordt één meter korter met het oog op de bouwvergunning. 
Dat betekent vooral dat ik nog wat te sleutelen heb aan het pad van stapstenen rond de woning.