dinsdag 26 januari 2016

detuinontwerper.be : Project "Donkie & Froefroe"


De eerste schets voor dit project besprak ik enkele weken geleden. Vraag was toen vooral om dit 50 meter lange tuindeel voldoende huiselijk te krijgen. Door voor hoogte te zorgen, en door in tuinkamers te denken.

 

Deze schetsen geven een beeld van de structuur die de tuin gaat krijgen. Structuur wordt bepaald door verharding, paden, hagen en bomen of heesters. De bruine zones zijn nog leeg, en worden in een tweede fase verder opgevuld, vooral met vaste planten.

Je kan dit vergelijken met een woning waar de muren, deuren en de trap de ruggengraat vormen. En ook de basis van haar persoonlijkheid. De meubels, gordijnen en persoonlijke spullen vullen die persoonlijkheid verder aan.

Hoe wordt deze tuin nu opgebouwd? Aan de westzijde een toegangspoort, met daarachter een grasveld en een solitaire judasboom (Cercis siliquastrum). Rechts daarvan de hoofdtuin, waarbij een haagstructuur voor privacy naar de serre zorgt. Dan een sobere tussenkamer, tussen beuken zuilen.  Een tweede grasveld met een haagblok van veldesdoorn (Acer campestre) en daarvoor een sculptuur zorgen voor een sacrale beleving. Tenslotte de meest oostelijke tuinkamer, die de hoofdtuin spiegelt. 

Binnen enkele weken starten we met de aanplant, waarna ik in tweede fase de borders met vaste planten zal uittekenen.

dinsdag 19 januari 2016

Ontwerpen met planten



Kan jij ook zo verwonderd zijn door het effect van een weldoordachte beplanting? Van de kracht die er van uit gaat, die je adem afsnijdt, zonder dat je goed beseft waarom? Dan kan je niet om Piet Oudolf heen. Net zoals Ton ter Linden heeft hij mee bepaald hoe wij vandaag op een andere manier naar planten (zouden moeten) kijken. Net zoals, maar ook net anders.

Ik heb me voorgenomen om deze magier en zijn toverkunsten te doorgronden, en heb enkele boeken van hem gekocht. In die boeken vormt hij graag een tandem met Noël Kingsbury. Van die laatste las ik vorige zomer nog "Tuinontwerpers thuis", misschien heb ik je toen kunnen inspireren om dit boek in huis te halen ;-)

Eerst en vooral heeft Oudolf een duidelijke keuze gemaakt voor vaste planten en grassen. Hij gebruikt ook heesters en hagen voor de basisstructuur van een ontwerp, en bollen om de lente mee te stofferen. Maar het zijn toch vaste planten en grassen die de ziel en de originaliteit van zijn aanpak hebben bepaald.

Hoe kijk je nu anders naar deze planten? Anders dan de klassieke ontwerpers in de dominante Engelse traditie? Dat kan je te weten komen door dit boek te lezen. Maar ik geef je alvast twee belangrijke richtlijnen die ik uit het boek heb gehaald :

1. Laat je niet tiranniseren door kleur. Kleur is een secundaire eigenschap, die in de natuur ook maar een deel van het verhaal bepaalt. Als je een border ontwerpt kijk je in de eerste plaats naar bloeiwijzen (aren, knopen, pluimen, schermen en margrieten), en naar de vorm en de textuur van het blad. Een goede border toont ook zijn kwaliteit op een zwart-wit foto! De architecturale opbouw en de subtiele balans tussen al deze vormen en patronen.

2. Wees niet oppervlakkig in de appreciatie van een plant, en leer hem liefhebben doorheen zijn gehele cyclus. Kijk hoe het jonge blad in de lente ontluikt en hoe je deze schoonheid kan versterken door enkele bollen op dat moment. Geniet zoals in de klassieke tuinkunst van het vuurwerk in de zomer, wanneer de meeste vaste planten in de fleur van hun leven zijn en de wereld aan hun voeten ligt. Laat je verrassen door hun oude dag, door de verkleuring van hun blad, van sommige grassen of van de heesters en bomen in hun directe omgeving. En koester het sacrale moment van hun dood, waaruit zij weer zullen verrijzen. Van hun skelet en hun zaadhoofden in de winter, architectuur in jouw tuin, de mystiek van de natuur die ons allen overstijgt...

dinsdag 12 januari 2016

Jasminum nudiflorum


Dit is alvast de tweede zachte winter op rij. In het begin was ik daar ook niet rouwig om. Want mijn haag van Escallonia is al eens flink geteisterd door de gloeiendhete zomerstart, en ik wilde ze het andere extreem in haar eerste levensjaar toch wel besparen. Maar nu, midden januari, voel ik me er wat schuldig over. Escallonia of niet, die ontregeling van de seizoenen is niet goed. Dat het maar gaat vriezen. Mijn vliesdoek ligt immers klaar...

Ook mijn winterjasmijn is er helemaal klaar voor. Hij lacht wat meewarig met deze temperatuur : deze jongen kan wel wat koude aan. Maar hij is toch zo vrijgevig om ook in een slappe winter het beste van zichzelf te geven. Al enkele weken lang.

Jasminus nudiflorum is een must-have-plant. Ik heb hem ook vorige winter al eens in de bloemetjes gezet op deze pagina. Maar hij verdient door zijn vrijgevigheid zeker een tweede keer mijn aandacht. 

Ren nu naar jouw plantenkweker. Zoek jezelf een op het zuiden gerichte muur. Voeg wat compost toe aan de grond. En zorg ervoor dat je hem wat leidt. Want Jasminum nudiflorum kan zelf niet klimmen.

Winterplezier verzekerd!
             

dinsdag 5 januari 2016

Natuurlijk paard houden (2)



Welke planten selecteer je nu best als je paarden, ezels of pony's wilt houden, en welke planten moet je absoluut vermijden? In het boek staan enkele goede tips, en extra info vind je ook op http://www.vlaamspaardenloket.be/nl/themas/Paardenwelzijn-gezondheid-en-verzorging.

Ik ga even verder op de natuurlijke omheining van vorige week. Ideaal is een meidoornhaag. Je kan ook gaan voor braamstruiken, wilde appel of rozenbottel. Zij bevatten verschillende sporenelementen en vitaminen waar deze dieren baat bij hebben. Bovendien kunnen zij hier vrolijk tegenaan schurken en evolueert de haag met de seizoenen, waardoor het dieet varieert en de geest van jouw dieren wordt gestimuleerd. Let bij een natuurlijke omheining wel goed op dat zich geen doorgang vormt, en gebruik schriklint om eventuele zwakke plekken te laten herstellen.

Plaats binnen de omheining op de weide enkele boompjes om het gezellig te maken, maar ook om aan te knabbelen : beuk, hazelaar, wilg of iets meer exotisch : een Japanse notenboom (Ginkgo biloba). Geef deze boompjes wel even bescherming tot ze voldoende aangeslagen zijn.




Daarnaast planten en kruiden als wilgenroosje, witte waterkers, valeriaan, munt, kamille, pimpernel, cichorei en duizendblad. En vergeet ook sommige onkruiden niet : klaver, kleefkruid, brandnetel, madeliefjes en vooral paardenbloemen. Two dandelions a day, keep the doctor away!

Giftig voor paarden, ezels en pony's zijn taxus, rododendron, klimop, distels, varens, kruiskruid en nachtschade. En heb je een eik in de tuin, dan moet die er uit. Tenzij je bereid bent elke ochtend alle eikels te rapen...