dinsdag 17 november 2015

detuinontwerper.be : Project "Shakkei"




Het ontwerp van deze Japanse tuin werd in maart opgeleverd, maar heeft ondertussen nog heel wat bijsturingen ondergaan. Voor een Japanse tuin zeker niet abnormaal. Want meer dan bij een klassieke tuin is het plan slechts een startpunt, en wordt elk element ter plaatse gewikt en gewogen.

Het allereerste idee van een koi-vijver werd terug opgepikt, en vervangt de keienstrook op het plan. Hierdoor moest de Camellia japonica naast het terras worden verplaatst, en die breekt nu mooi het linker tuindeel. In functie daarvan werd ook met de rotsen en de kijkmuur geschoven. Wat vinden jullie trouwens van de Shakkei ?




Het tuinpad werd na het trekken van deze foto's ook nog wat bijgestuurd, om de eerste helling breder open te trekken en de overgang van de vijver te verzachten. Nu het grind en de stapstenen, de hellingen inzaaien en daarna de beplanting : Hamamelis x intermedia,  Acer palmatum, rode Azalea, Chaenomeles superba, en aan de voet van de oude perenboom witte cyclamen.

Nu de aanleg wat gevorderd is, komt de magie tot leven. De balans zit goed en alles valt op zijn plaats.  Dit wordt een tuin om te mediteren, tot rust te komen, of gewoon in te genieten met een goed glas wijn.