dinsdag 10 november 2015

detuinontwerper.be : Project "Maxi-cosy"



Deze kleine binnentuin is zo'n vier meter breed, vijf meter diep en helemaal ommuurd. Toen de opdrachtgeefster het huis enkele maanden geleden kocht, stond er een werkplaats.  Enkel de betonnen vloer en de dwarsbalk getuigen hier vandaag nog van. Van de betonnen vloer worden we niet echt vrolijk, want daar zijn kosten aan. De dwarsbalk is dan weer een sfeervol element.

De hoge muren vragen om een weelderige beplanting, en daarom hebben we het initiƫle idee van een strakke tuin laten varen. De basis van het ontwerp wordt gevormd door vier beuken zuilen, die de muren accentueren, maar ook verzachten. De achtermuur krijgt een wintergroene klimop, die in de winter mooi contrasteert met de bruine beukenbladeren.

De borders zullen schaduw moeten verdragen, of minstens halfschaduw. Daar zal de plantenkeuze op worden afgestemd. En uiteraard moeten ze er toe bijdragen dat de tuin het hele jaar door iets te bieden heeft. Want de beplanting brengt natuur en avontuur in deze kleine ruimte. 

De borders zijn zo ingeplant dat je een kamer in het groen krijgt.  De linkermuur krijgt een variatie aan spiegels en versterkt zo het gevoel in een buitenkamer te zitten. De spiegels zullen de ruimte ook vergroten. Aan de dwarsbalk kunnen we een lamp bevestigen en ook daarmee zorgen we voor een huiselijke sfeer.

Op het eerste ontwerp staat nog een tuintafel met vier stoelen. Ondertussen hebben we beslist om onder de spiegels een tuinbank te plaatsen, die ook als ligstoel kan worden gebruikt om heerlijk van de avondzon te genieten. En zo heb ik meteen mijn eerste stap gezet als meubelontwerper ;-)