dinsdag 20 oktober 2015

Phormium tenax


Als ik zeg dat deze plant bij ons luistert naar de naam Nieuw-Zeelands Vlas, dan weet je meteen ook waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Deze plant uit de lelie familie is dus een exoot. Niet iedereen zal hem dan ook met succes kunnen houden. Maar deze foto's zijn getrokken in de Botanische Tuinen van Utrecht, en daar kennen ze nu ook niet meteen een mediterraan klimaat. 

Zelf was ik toch vooral geïntrigeerd door het tweede deel van zijn naam. Vlas. Dat blijkt hij te danken te hebben aan de taaie bladvezels die recht naar de top groeien. De Maori's gebruikten deze vezels om touw, kleding en andere zaken te vlechten

  

Phormium tenax is een bijzondere accentplant. Hij is architectuur op zich en contrasteert in de zomer door zijn verticale bladeren, in de herfst door zijn sterke contouren (wat de eerste foto mooi aantoont) en in de winter en vroege lente door zijn wintergroene blad. Hij bloeit in juli-augustus en houdt hier indrukwekkende zaaddozen aan over, die hoog boven de plant uitsteken.

Je vindt deze vlaslelie in verschillende kleuren. De cultivar "Variegatum" is bontbladig met wit-roze gestreepte bladeren, "Sundower" is bronsgroen met gele rand en "Atropurpureum" heeft een bruinrood blad. Die laatste hoop ik eens te combineren met taxus.