dinsdag 16 juni 2015

Escallonia "Donard Seedling"

Voor de nieuwe haag op onze oprit wilde ik eens wat nieuws proberen. Tegenover de beuk heb ik graag iets wintergroen, zonder terug te vallen op coniferen of taxus. En omdat de nieuwe haag over gaat in de prairieborder wilde ik ze ook niet te strak. Eerder een romantische haag, met leuke bloemen. 

Zo kwam ik bij Escallonia. Die dankt zijn naam aan de Spaanse bioloog Escallon en is niet zo bekend bij het grote publiek. Als je deze heester als solitair zijn gang laat gaan, wordt hij zo'n 150 cm groot. Hij laat zich echter gemakkelijk knippen, en dat maakt hem geschikt als haag.


De kleine, leerachtig groene blaadjes zijn getand en blijven in de winter netjes hangen. Bloeien doet hij vanaf mei - 'Donard Seedling' met lichtroze bloemetjes - en de bijen zijn er dol op! De hoofdbloei loopt door in juni en juli, maar tot in oktober kan Escallonia je verrassen met sporadische bloemen. 

Escallonia houdt van het zonnetje en kan goed tegen wind en droogte. Aan natte voeten heeft hij een hekel. En in een strenge winter is hij kwetsbaar. Dat laatste is zijn enige minpunt.