dinsdag 9 juni 2015

detuinontwerper.be : Project "Wherever you go ..."

Binnenkort gaan mijn eerste projecten met Bermaco T&O van start. Als generale repetitie hebben we onze samenwerking getest in mijn eigen tuin, waar de oprit aan vernieuwing toe was. 





Je eigen tuin is de moeilijkste om te ontwerpen. Om te beginnen heb je er te weinig tijd voor (denk maar aan de loodgieter wiens keukenkraan al maanden lekt). Daarnaast heb je zo veel wilde ideeën en geen klant die met zijn tuinwensen het speelveld verkleint. (Oké, die taak neemt jouw partner graag op zich, maar die discussie is toch anders.)

Onze oprit is relatief groot, en de uitdaging is om de verharding niet te veel aandacht te laten trekken. Dat doe ik door de bestaande betonklinkers van het terras zo veel mogelijk te laten terugkeren, en met een neutrale kiezel te werken die weinig contrasteert. Na lang zoeken heb ik de grijze kiezels van Vittel ontdekt, met af en toe een rozig exemplaar, precies de basiskleuren van onze klinkers.

In de praktijk heb ik het mezelf niet gemakkelijk gemaakt, want voor de omlijsting van de oprit en de nieuwe plantsoenen heb ik zo'n 1700 betonklinkers gerecycleerd. Mijn rechterduim, pols en schouderblad hebben het geweten.




Naar vorm is de grillige omtrek van onze tuin, en de al even grillige inplanting van de woning dan weer een aandachtspunt. Op termijn komt er een tuin in de tuin, die mooi de oriëntatie van de woning volgt. De oprit is de eerste structurele aanleg sinds we er wonen en vormt een overgang. De westkant volgt de grens van het perceel en maakt een knik. Aan de oostkant zal een nieuwe haag worden gepland die evenwijdig loopt met het huis.  

Omdat de oprit niet mooi loodrecht ligt op het terras voor de woning, vormt de snijlijn van beide een scherpe hoek. Om deze aansluiting te verzachten heb ik een driekwart cirkel laten plaatsen. Die heeft meteen ook het praktische voordeel dat je er eenvoudiger met de auto kan draaien, wat bij een rechthoekig plantsoen niet zo zou zijn. In het najaar planten we daarin een Magnolia Soulangeana.





En de generale repetitie met Bermaco? Die is prima verlopen. Bert en Tim hebben een hart voor hun vak en oog voor detail. Bovendien hebben ze een groot netwerk, met ieder zijn eigen specialisatie, zoals Wannes die de graafwerken voor zijn rekening neemt. Het waren geen eenvoudige werken, met enkele vervelende tegenslagen : een oprit onder de oprit en gewapend beton waar de haag en het plantsoen moesten komen. En hoogteverschillen waar we ze niet konden gebruiken. Maar ze hebben alles piekfijn in orde gekregen en dat verdient een pluim.

Vandaar de naam van dit project. "Wherever you go ... go Bermaco !"