dinsdag 30 juni 2015

De boog moet niet altijd gespannen staan

Wie heeft er het voorbije weekend Open Tuinen bezocht? Heel wat enthousiaste tuiniers hebben hun tuinhek wagenwijd open gezet, en het zonnetje was ook van de partij.  

Voor wie er niet bij kon zijn, deel ik mijn opmerkelijkste foto's van de tuinen die ik zaterdag en zondag heb bezocht. Van Scherpenheuvel over Zoersel, tot in Meulebeke en terug. 

Zo profiteer ik in feite een beetje van't werk van anderen, en daarna zet ik het zelfs op nog een lager pitje. Want in juli blijf ik offline en ga ik mijn eigen tuin eens flink verwennen. 

Ik wens iedereen een fijne zomervakantie en ben er weer op 4 augustus. Met een heel bijzondere plant ...







dinsdag 23 juni 2015

detuinontwerper.be : Project "de Pillecyn"


 


Het tuinontwerp is afgerond, en de opdrachtgevers zijn tevreden :-)

Op hun verzoek kreeg het middengedeelte gras in plaats van kiezels en werd de vijver kleiner gemaakt. Ik heb gekozen voor een rechthoekige vijver, in de lengterichting van de tuin. Naast de vijver kan je een ligstoel plaatsen.

De planten- en kruidenborder rechts vooraan werd ook aangepast. Kruiden zijn in potten geplaatst en ik heb een pad doorheen de border laten lopen. Die zorgt voor een zichtas, waarin de vijver wordt geïntegreerd. De bloempot met lavendel wordt herhaald in het achterste tuingedeelte, om deze zichtas te versterken. De border biedt ook plaats voor de bestaande tuinbank, waarop je gezellig van het zonnetje kan genieten.




Nu kan worden gestart met het tuinplan. Eerst en vooral de plantenkeuze. En natuurlijk ook de harde materialen. Tijdens de vakantie zal dit misschien wat langer duren. Maar dat is geen probleem want de werken zijn pas voor het najaar gepland.

dinsdag 16 juni 2015

Escallonia "Donard Seedling"

Voor de nieuwe haag op onze oprit wilde ik eens wat nieuws proberen. Tegenover de beuk heb ik graag iets wintergroen, zonder terug te vallen op coniferen of taxus. En omdat de nieuwe haag over gaat in de prairieborder wilde ik ze ook niet te strak. Eerder een romantische haag, met leuke bloemen. 

Zo kwam ik bij Escallonia. Die dankt zijn naam aan de Spaanse bioloog Escallon en is niet zo bekend bij het grote publiek. Als je deze heester als solitair zijn gang laat gaan, wordt hij zo'n 150 cm groot. Hij laat zich echter gemakkelijk knippen, en dat maakt hem geschikt als haag.


De kleine, leerachtig groene blaadjes zijn getand en blijven in de winter netjes hangen. Bloeien doet hij vanaf mei - 'Donard Seedling' met lichtroze bloemetjes - en de bijen zijn er dol op! De hoofdbloei loopt door in juni en juli, maar tot in oktober kan Escallonia je verrassen met sporadische bloemen. 

Escallonia houdt van het zonnetje en kan goed tegen wind en droogte. Aan natte voeten heeft hij een hekel. En in een strenge winter is hij kwetsbaar. Dat laatste is zijn enige minpunt.

dinsdag 9 juni 2015

detuinontwerper.be : Project "Wherever you go ..."

Binnenkort gaan mijn eerste projecten met Bermaco T&O van start. Als generale repetitie hebben we onze samenwerking getest in mijn eigen tuin, waar de oprit aan vernieuwing toe was. 





Je eigen tuin is de moeilijkste om te ontwerpen. Om te beginnen heb je er te weinig tijd voor (denk maar aan de loodgieter wiens keukenkraan al maanden lekt). Daarnaast heb je zo veel wilde ideeën en geen klant die met zijn tuinwensen het speelveld verkleint. (Oké, die taak neemt jouw partner graag op zich, maar die discussie is toch anders.)

Onze oprit is relatief groot, en de uitdaging is om de verharding niet te veel aandacht te laten trekken. Dat doe ik door de bestaande betonklinkers van het terras zo veel mogelijk te laten terugkeren, en met een neutrale kiezel te werken die weinig contrasteert. Na lang zoeken heb ik de grijze kiezels van Vittel ontdekt, met af en toe een rozig exemplaar, precies de basiskleuren van onze klinkers.

In de praktijk heb ik het mezelf niet gemakkelijk gemaakt, want voor de omlijsting van de oprit en de nieuwe plantsoenen heb ik zo'n 1700 betonklinkers gerecycleerd. Mijn rechterduim, pols en schouderblad hebben het geweten.




Naar vorm is de grillige omtrek van onze tuin, en de al even grillige inplanting van de woning dan weer een aandachtspunt. Op termijn komt er een tuin in de tuin, die mooi de oriëntatie van de woning volgt. De oprit is de eerste structurele aanleg sinds we er wonen en vormt een overgang. De westkant volgt de grens van het perceel en maakt een knik. Aan de oostkant zal een nieuwe haag worden gepland die evenwijdig loopt met het huis.  

Omdat de oprit niet mooi loodrecht ligt op het terras voor de woning, vormt de snijlijn van beide een scherpe hoek. Om deze aansluiting te verzachten heb ik een driekwart cirkel laten plaatsen. Die heeft meteen ook het praktische voordeel dat je er eenvoudiger met de auto kan draaien, wat bij een rechthoekig plantsoen niet zo zou zijn. In het najaar planten we daarin een Magnolia Soulangeana.





En de generale repetitie met Bermaco? Die is prima verlopen. Bert en Tim hebben een hart voor hun vak en oog voor detail. Bovendien hebben ze een groot netwerk, met ieder zijn eigen specialisatie, zoals Wannes die de graafwerken voor zijn rekening neemt. Het waren geen eenvoudige werken, met enkele vervelende tegenslagen : een oprit onder de oprit en gewapend beton waar de haag en het plantsoen moesten komen. En hoogteverschillen waar we ze niet konden gebruiken. Maar ze hebben alles piekfijn in orde gekregen en dat verdient een pluim.

Vandaar de naam van dit project. "Wherever you go ... go Bermaco !" 

dinsdag 2 juni 2015

Clematis patens "The President"



Wie van ons gebruikt de Nederlandse benaming "bosrank"? Clematis is dan ook een echte klassieker. Er zijn wel tegen de 300 soorten. En dat heb ik geweten toen ik die rijke bloeier uit mijn eigen tuin via het internet trachtte te identificeren ... 

"The President", dus. Met zo'n naam schep je wel erg hoge verwachtingen. Maar die overtreft hij elke dag weer.



Er was deze winter kop nog staart aan te krijgen, en daarom heb ik hem enkele weken geleden op zo'n 80 cm boven de grond afgeknipt, samengebonden en met hetzelfde touw aan de overdekking van ons keukenterras bevestigd. Dat is waarschijnlijk niet echt volgens het boekske, maar de eerste scheuten lieten niet lang op zich wachten, en de knoppen volgden al snel erna. 

En vandaag is hij helemaal opengebloeid en doet hij de trage opstart van de Belgische lente vergeten. Zijn bloemen zijn wel 20 cm groot en kleuren genuanceerd violet. Als ik de online-kwekers mag geloven, bloeit hij zo tot augustus door. Of zelfs langer. Ik ben in elk geval benieuwd.




Droogte is de grootste vijand van de Clematis, en daarom moet je goed bij de pinken blijven als je hem tegen een muur of vlak naast een grotere boom plaatst. Daarnaast heeft Clematis graag zon op zijn hoofd, en koele voeten. Vandaar de gewoonte om de wortels af te dekken met bijvoorbeeld potscherven. 

Mijn President staat aan de oostkant van ons huis, en krijgt enkel wat ochtendzon. Daar voelt hij zich duidelijk in zijn sas.