dinsdag 19 mei 2015

Greetz from Cornwall



De voorbije dagen hebben we onze geest eens goed laten uitwaaien in het meest zuidwestelijke punt van Engeland. Onze driedaagse wandeling van St. Ives tot Penzance was perfect gepland : in mei is het gras frisgroen en staan de voorjaarsbloeiers op hun mooist. Sommigen zijn oude bekenden, andere heb ik vandaag meteen mogen googelen :

1. Armeria maritima. Engels gras of strandkruid vonden we vooral terug aan de noordkust, tussen de rotsen. In zachtroze of paarsig blauw. Dit kleine plantje houdt van zon en een droge, stenige bodem. Ideaal ook tussen stapelmuurtjes. 













2. Silene maritima. (Zee)lijmkruid of hemelroosje houdt al even veel van de zon, en een stenige ondergrond. Net zoals Armeria is deze vaste plant wintergroen. Dus als je nog plaats over hebt op je zuidgerichte muurtje...


                   
 





3. Anthylis vulneraria. Wondklaver werd vroeger in de volksgeneeskunde gebruikt om wonden te genezen. Deze kortlevende plant hebben we ontdekt aan de zuidkust, in een iets groenere omgeving, maar hij schrikt blijkbaar ook niet terug van een stevig rotspartijtje.