dinsdag 3 maart 2015

Salix gracilistyla 'melanostachys'



De zwarte katjeswilg wordt in het Engels vrolijk "Black pussy willow" genoemd. Deze onbetamelijke naaktbloeier neemt dan ook een heel bijzondere plaats in tussen zijn meer gekende en beschaafde soortgenoten. De bloeiperiode start nu en de komende anderhalve maand stelen de paarszwarte bloemvormen volop ieders hart.

Deze wilg is een meerstammige struik die zo'n twee tot vier meter hoog komt, en die houdt van een warm hoofd en vochtige voeten. Of anders gezegd : zet hem in de zon en op normale tot vochtige grond. Hou er wel rekening mee dat de wortels breed en stevig groeien.




De zwarte katjeswilg is tweehuizig, wat betekent dat elk exemplaar ofwel mannelijke ofwel vrouwelijke bloemen draagt. De mannelijke katjes zijn het mooist. Vraag de boomkweker dus zeker welk exemplaar hij heeft staan.

Over boomkwekers gesproken : ik heb niet meteen de indruk dat dit pronkstuk eenvoudig verkrijgbaar is. Zo vind ik geen zwarte katjeswilg terug in de lijvige cataloog van Van den Berk. Ik heb hem wel teruggevonden bij de gespecialiseerde salixkwekerij Bontekoe (salixen.nl).

Nog een laatste tip? Als je naar deze wonderlijke boom op zoek wil gaan, maar struikelt over zijn lange naam, kan je hem ook terugvinden onder diens synoniem Salix 'Kurome'.