dinsdag 17 maart 2015

Muscari Botryoides



Of ze nu wit, blauw of paars zijn, we noemen deze snoezige bolletjes allemaal blauwe druifjes. Net zoals de krokussen zijn ze klein maar dapper, en luiden zij mee de lente in. Ik vind ze trouwens prima samen gaan, eventueel met als derde partner in crime de boshyacint. Deze vrolijke drieling kan je gerust ton-sur-ton aanplanten.

Plant de blauwe druifjes dicht bij elkaar en in grote groep. Zij zijn een ideale borderplant, en doen het goed onder bladverliezende heesters. Die staan bij hun verschijnen nog kaal. In kleurencombinaties vind ik ze ook mooi bij opkomende rode tulpen. De witte variant (Muscari Botryoides 'Album') staat in de border dan weer mooi bij vroege narcissen.




De blauwe druifjes behoren als soort tot het geslacht van de druifhyacinten (Muscari).  Hun belangrijkste broertjes zijn de Muscari Armeniacum.  

Als je van die kleine bloemtrosjes in je tuin hebt staan en niet goed weet met welke species je te maken hebt, kijk je best naar de bladeren. Deze van de Muscari Arsenicum zijn iets smaller en steken een eind boven de bloemtrossen uit (foto rechts onderaan).