dinsdag 22 augustus 2017

detuinontwerper.be : Project "Less is More"



De opdrachtgevers hebben een strakke, moderne woning, die zij 14 jaar geleden hebben gebouwd. De voortuin en zijtuinen zijn doorheen de jaren wat verwilderd, en nu de kinderen ouder zijn kan ook de achtertuin onder handen worden genomen. 

Belangrijk bij het ontwerp van de tuin is dat deze rust brengt. ‘Less is more’ voor de opdrachtgevers. Ook belangrijk voor hen is dat hun tuinontwerper oog en oor heeft voor hun wensen, en niet zijn eigen wil probeert door te drukken.

   

De achtertuin heeft een open uitzicht dat de opdrachtgevers willen behouden. Wat verderop staan bomen, die in de winter ook nog doorkijk geven. Direct achter het gazon ligt een strook die geen eigendom is van de opdrachtgevers, en die er soms slordig bijligt. Een lage haag of beplanting kan hier soelaas bieden.

Functioneel worden geen bijzondere eisen gesteld. Een tuinberging is het meest uitdagend, omdat deze het uitzicht van de achtertuin niet mag verstoren, en in de zijtuinen te weinig afstand tussen de woning en de perceelgrens is. 

De beplanting moet net zoals het ontwerp sober zijn. De opdrachtgevers willen niet te veel verschillende planten in de tuin. Ze houden vooral van grassen, in vakbeplanting. Ik heb me alvast twee basiswerken over grassen aangeschaft, om voor dit project zeker de juiste keuze te maken.