dinsdag 22 augustus 2017

detuinontwerper.be : Project "Less is More"



De opdrachtgevers hebben een strakke, moderne woning, die zij 14 jaar geleden hebben gebouwd. De voortuin en zijtuinen zijn doorheen de jaren wat verwilderd, en nu de kinderen ouder zijn kan ook de achtertuin onder handen worden genomen. 

Belangrijk bij het ontwerp van de tuin is dat deze rust brengt. ‘Less is more’ voor de opdrachtgevers. Ook belangrijk voor hen is dat hun tuinontwerper oog en oor heeft voor hun wensen, en niet zijn eigen wil probeert door te drukken.

   

De achtertuin heeft een open uitzicht dat de opdrachtgevers willen behouden. Wat verderop staan bomen, die in de winter ook nog doorkijk geven. Direct achter het gazon ligt een strook die geen eigendom is van de opdrachtgevers, en die er soms slordig bijligt. Een lage haag of beplanting kan hier soelaas bieden.

Functioneel worden geen bijzondere eisen gesteld. Een tuinberging is het meest uitdagend, omdat deze het uitzicht van de achtertuin niet mag verstoren, en in de zijtuinen te weinig afstand tussen de woning en de perceelgrens is. 

De beplanting moet net zoals het ontwerp sober zijn. De opdrachtgevers willen niet te veel verschillende planten in de tuin. Ze houden vooral van grassen, in vakbeplanting. Ik heb me alvast twee basiswerken over grassen aangeschaft, om voor dit project zeker de juiste keuze te maken.

   

dinsdag 8 augustus 2017

detuinontwerper.be : Project "Kornijn"


Het lastenboek voor dit project is gisteren verstuurd naar de aannemer. In een eerste ontwerp werd de indeling voor de voor- en achtertuin volledig vastgelegd, met groene haagstructuren die hoogte gaven als tegenwicht voor de achtergevel. Maar de opdrachtgever wilde graag nog een rozenboog en ook meer bloemen en fruit dan ik voorzien had. En daarom ging ik opnieuw aan de slag.

Ik kreeg de metalen rozenboog niet ingepast in het concept van de tuin, en greep daarom terug naar mijn idee van Project "Plankenberg", waar de tuin ook hoogte nodig had zonder te veel volume te creëren. Ik stelde mijn opdrachtgevers voor met verticale houten palen in de perken te werken, ondersteund door horizontale ipv verticale hagen. En om dit idee door te trekken in een houten pergola die dienst doet als rozenboog.

De opdrachtgevers waren hiervoor meteen gewonnen, en zo kwamen we tot het finale ontwerp. De rozenboog krijgt geen roos, maar een Clematis montana. De achtergevel wordt verzacht door Jasminum nudiflorum, waar ik in het eerste ontwerp een dwergpopulier had voorgesteld. En de 36 m houten schutting gaan we onderbreken met Passiflora caerulea. In deze winterharde passievrucht komen allerlei insectenhotels.  Achteraan de tuin wordt privacy aan het terras gecreëerd door leifruit.

De voortuin sluit conceptueel aan bij de achtertuin. De houten palen worden bewust lager gehouden, maar de beplanting in de borders wordt herhaald. Ook de voorgevel krijgt met Vitis vinifera 'Boskoop' een groen aangezicht. En de oprit maken we ook wat groener door een strook onbestraat te laten en aan te planten met de ijzersterke Vinca minor 'Marie'. 

Nu geduldig wachten tot de tuin gerealiseerd wordt ...