dinsdag 25 oktober 2016

Acer palmatum 'Dissectum'


Voor mijn Acer palmatum 'Sangokaku' staat diens kleine broer A. palmatum 'Dissectum'. Deze lage, brede heester die zo'n twee meter op twee kan worden, ontwikkelt zich tot een treurvorm. Het is voor dit contrast van beide vormen, dat ik ze achter elkaar heb geplaatst. 

Qua kleur sluiten ze mooi bij elkaar aan. Want ook deze Acer kleurt oranje-rood. Maar het blad is nog veel fijner, haast van kant. Hierdoor krijgt de verkleuring een heel ander effect. 

Ook deze Japanse esdoorn groeit erg traag. Neem daarbij zijn bijzondere blad en grillige vorm, en je begrijpt waarom het een geliefd struikje is om bonsai van te maken.

   

dinsdag 18 oktober 2016

Acer palmatum 'Sangokaku'


Mooi in het midden van mijn gloednieuwe schaduwborder staat een piepjonge Acer palmatum 'Sangokaku'.  Deze kleine tot middelgrote Japanse esdoorn is dicht vertakt en heeft een ronde vorm. Dat kan je nu al zien.

In de lente bloeit hij met paarsrode bloemen, die in augustus worden gevolgd door rode, gevleugelde vruchten.  Daarna geniet je van zijn schitterende herfstverkleuring. Hij evolueert hierbij van roodgroen naar zachtgeel, goudgeel met roze toets, en helder rode vlekken. En alsof dat nog niet genoeg is, verrast hij je in de winter met zijn rode twijgen. 

Deze boom is goed winterhard, maar je plaatst hem best uit de wind. Daarom doet hij het ook niet goed aan de kust. Het is een trage groeier, die je best zo weinig mogelijk snoeit. Dat doe je in de late winter of de vroege lente. Je hoeft hem ook niet te bemesten, daar groeit hij toch niet beter van.

dinsdag 11 oktober 2016

detuinontwerper.be : Project "Koning Albert"


 

De werken zijn goed gevorderd. De trap naar het tuinhuis is gelegd en ook de twee terrassen. Ik ben erg tevreden met de uniformiteit. De betontegels van het terras sluiten naadloos aan bij de keermuren, en het geheel geeft een natuurlijke uitstraling.

Ook de kiezels met de betonnen stapstenen geven precies het verhoopte effect. Sober, natuurlijk, modern en ook wat speels. Eén kleur, met verschillende texturen.

Nu wachten we op de laatste keermuren, aan de andere kant van de tuin. Die hebben we moeten bijbestellen, omdat we het hoogteverschil toch wat onderschat hadden. Als deze geleverd en geplaatst worden, zal ook de vijver worden gegraven.


    

         

    

dinsdag 4 oktober 2016

Schaduwborder


Niets zo leuk als een nieuwe border aanplanten in jouw tuin. Onze voortuin wordt aan de zuidkant afgescheiden door een metershoge laurierhaag, en de schaduwbeplanting ervoor was aan een update toe. Ik heb twee oude vlieren omgezaagd en een opgeschoten wilde lijsterbes. Alle klimop, heermoes en haagwinde heb ik rigoureus verwijderd, en de grond enkele weken met schors bedekt. Wie zijn kop opnieuw durfde opsteken, werd meteen met wortel en al verwijderd.

Dan heb ik een draad gespannen evenwijdig met de woning, en het gras op deze lijn verwijderd. Zo ontstaat een border die connectie maakt met het huis. Later komt hier een laag muurtje van betonklinkers, die ik ga recupereren van ons terras. Een vijftiental centimeter hoog, juist genoeg om wat kader te geven. Maar die stenen zijn voorlopig nog niet proper gemaakt.

Ik heb vier Japanse esdoorns gekocht en er een halve dag over zitten dubben welk de ideale plaats was voor elke van hen.  Ze zijn nog erg klein, zo kon ik de kosten wat drukken, maar zij zullen uiteindelijk de structuur van deze schaduwborder mee bepalen. Twee verkleuren geel, en twee rood, al zal de beperkte hoeveelheid zonlicht bepalen hoeveel verkleuring we mogen verwachten.

En dan ben ik naar Jan Spruyt gereden voor de varens en vaste planten. Met de mislukking van mijn prairieborder in het achterhoofd, nam ik me enkele zaken voor :
1. Enkel planten die de schaduw van deze plaats weten te appreciëren. 
2. De planten verder uit elkaar planten, zodat ze plaats hebben om een flinke pol te vormen voor ze een concurrent tegenkomen.
3. De planten in grotere groepen bij elkaar plaatsen (de weeftechniek was in mijn prairieborder geen succes, en kan ik later nog op oefenen). 

Het is een schitterende verzameling geworden, zoals je op de eerste foto kan zien. In de komende weken zal ik elk van hen even in de schijnwerpers plaatsen.