dinsdag 17 februari 2015

Eén zwaluw maakt de lente niet ...



... maar een krokus doet dat wel! En dus verdient zij in deze krokusvakantie ook alle aandacht. Vorige zondag zag ik ze plots  allemaal staan, doorheen mijn tuin. Het zonnetje maakte ze haast doorzichtig. En dus heb ik er snel mijn fototoestel bij gehaald.

De krokus gaat al lang mee. Zij ontleent haar naam aan het Griekse krokos, wat "saffraan" betekent. Deze dure specerij wordt namelijk bekomen door de stampers van de gekweekte Crocus Sativus boven het vuur te drogen.




Naast de vele krokussen die je nu overal ziet verschijnen, zijn er ook enkele herfstbloeiers (waaronder onze saffraankrokus). De vroegste van hen zijn erg bijzonder omdat zij op naakte steeltjes bloeien. Hun blaadjes verschijnen pas vroeg in de winter.  

De krokussen in onze tuin hebben we gratis bij het huis gekregen. Ze staan in kleine groepjes verspreid. Voor een mooi effect plant je krokussen echter best in grote groepen, met zo'n 100 tot 150 tegelijk. Op slechts enkele centimeters van elkaar. 

Heb je een kleine stadstuin, met daarin een alleenstaande bladverliezende boom? Beeld je daaronder tientallen krokussen in, en je voelt je de koning te rijk.