dinsdag 27 januari 2015

detuinontwerper.be : creëer meer diepte in jouw tuin

Toegegeven, met dit tuinontwerp gaan we geen internationale prijzen winnen. Het geeft je wel drie erg eenvoudige tips om een korte tuin dieper te laten lijken.




Beide tuinen zijn exact even diep en breed. Meet maar eens na. En toch lijkt de rechtse tuin veel dieper.

1. Leg voor een tegelpad steeds kleiner wordende tegels. Zelfs als alle tegels even groot zijn, "lijkt" de laatste tegel kleiner. Dit dieptezicht kan je versterken door de tegels achteraan ook effectief kleiner te maken. Zo geven ze de indruk nog verder weg te liggen.  

2. Dezelfde truc is toegepast op de plant rechts achteraan. Die is in beide tekeningen even groot. Maar in de rechtse tuin heeft hij kleinere bladeren. Ons oog ziet vooraan en achteraan een plant, en onze hersenen gaan er instinctief van uit dat bij beide planten de bladeren even groot zijn. Hoe kleiner de bladeren van de achterste plant zijn, hoe verder die plant zich in de vertaling van onze hersenen bevindt.

3. De bloemetjes links tonen het effect van kleur. Hoe verder een voorwerp van ons verwijderd is, hoe doffer diens kleur. En omgekeerd : hoe zachter de kleur van de bloem, hoe verder ze lijkt te staan. Zet daarom in een kleine tuin de felle kleuren steeds vooraan, en achteraan meer zachte tinten.